Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Újabb érdekes információkkal szolgált a NAV a weboldalán az elmúlt héten is.

love nav

1. Júliusban frissülő információs füzetek

Egyéni vállalkozók szja- és járulékkötelezettsége tekintetében a legfőbb változás július 1-jétől, hogy egy egyéni vállalkozó a tevékenységét a korábbi 2 év helyett legfeljebb 3 évig szüneteltetheti.

Fontos változás továbbá, hogy egy egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenysége szünetelését akár már a tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg bejelentheti.

Ha a 3 év elteltével az egyéni vállalkozó nem jelenti be a tevékenysége folytatását vagy megszüntetését, akkor az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság a törvény erejénél fogva megszűnik.

Az egyéni vállalkozót havonta terhelő szociális hozzájárulási adó alapja legalább a minimálbér 112,5 %-a, ebben nincs változás.

A Szocho tv. minimálbér fogalma viszont pontosításra került július 1-jétől, amely azt eredményezte, hogy ha az egyéni vállalkozó főtevékenysége nem igényel középfokú iskolai végzettséget, akkor a tárgyhónap első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér (167 400 Ft) összegével kell számolni.

A társas vállalkozások, társas vállalkozók, gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek járulék- és szociálishozzájárulásiadó fizetése c. információs füzet is módosításra került a fenti jogszabálymódosítás okán.

2021. július 1-jétől a középfokú végzettséget nem igénylő főtevékenységet végző társas vállalkozó szocho alapjának megállapításakor a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összegét kell figyelembe venni, vagyis a szocho-t legalább 188 325 Ft (167 400 Ft 112,5 %-a) adóalap után kell fizetni.

2. A NAV közzétette az ONYA-ban jelenleg elérhető adóhatósági nyomtatványokat

3. Változás a megváltozott munkaképességű személyek szochokedvezmény-alapjának megállapításában

2021. június 10-től a megváltozott munkaképességű személyek után igénybe vehető szochokedvezményt a következők szerint kell meghatározni:
A részkedvezmény egyenlő az adómegállapítási időszakra a kifizető által a foglalkoztatott után, az egyéni vállalkozó által saját maga után megállapított, a tag után a kifizető által megállapított adóalap [ide nem értve az 1. § (4)-(5) bekezdés szerinti jövedelmeket], de legfeljebb a minimálbér kétszerese után a 2. § (1) bekezdés szerinti adómértékkel megállapított összeggel.

A fenti jogszabályi szöveg azt jelenti, hogy nem vehetők figyelembe a kedvezmény alapjának megállapításakor az Szja tv. szerint külön adózó jövedelmek közül a béren kívüli juttatások, egyes meghatározott juttatások, valamint a kamatkedvezményből származó jövedelem.

Figyelmen kívül kell továbbá hagyni a vállalkozásból kivont jövedelem, értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem, osztalékból, vállalkozói osztalékalapból, az árfolyam-nyereségből származó jövedelem Magyarországon adóztatható részét is.

A 2021. június 10. előtt ezeken a jogcímeken megszerzett jövedelmek még a kedvezmény alapjába beszámíthatóak voltak.

4. Változik a vállalkozók után fizetendő szocho alapja

Ahogyan azt a frissített információs füzetek is tartalmazzák, 2021. július 1-jétől a középfokú végzettséget nem igénylő tevékenységet végző vállalkozók szocho alapját legalább a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összege alapján kell megállapítani.

Korábban ezeknél a vállalkozóknál a tárgyév első napán érvényes minimálbért kellett figyelembe venni.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat NAV-adatbázisokról, elektronikus kereset-kimutatásról és adótraffipax-információkról is.

A NAV-figyelő további fontos híreit itt találja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

Forrás:ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark