Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Újabb nyári adóváltozások

Létrehozva 2021. július 14. (szerda) 08:45

Az igencsak forró nyarunkat tovább hevítik az újabbnál újabb adóváltozások. 2021. június 28-án, hétfőn jelent meg a 121-es Magyar Közlönyben a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény (továbbiakban: Mód. tv.), ami újabb adóváltozásokat fogalmazott meg, illetve korábbi rendeleti szabályokat erősített meg törvényi erővel. Ezekből és más egyéb nyári változásokból szemezgetünk összeállításunkban.

nyariado 1

 

Helyi adók
Törvényi erőre emelték a 2020. december 22-én elfogadott 639/2020. (XII.22.) Korm. rendeletben megfogalmazott 2021-es évre vonatkozó helyi adó könnyítéseket. Eszerint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (továbbiakban Htv.) meghatározott vállalkozó, amennyiben KKV-nak minősül, és a nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 Mrd. Ft-ot, úgy a reá vonatkozó helyi iparűzési adó mértéke maximum 1 % lehet a 2021-es évben, amennyiben az adott önkormányzatnál a helyi iparűzési adómérték ezt egyébként meghaladná. Ebben az esetben majd a 2021-es HIPA bevallásban is csak 1 %-os adómértékkel kell a bevallást elkészíteni.
Fontos azonban felhívni a figyelmet a KKV fogalomra, ugyanis a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény alapján az éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg lehet e társaságoknak. Ezek az értékek, mint látjuk jelentősen meghaladják a 4 Mrd. Ft-ot, így elképzelhető, hogy a vállalkozó ugyan KKV-nak minősül, az árbevétel és/vagy mérlegfőösszeg 4 Mrd Ft-ot meghaladó értéke miatt nem lesz jogosult a 2021-es évi 1 %-os mértékű HIPA alkalmazására. A KKV besorolás szempontjából a jelenleg rendelkezésre álló utolsó (jellemzően a 2020-as évi), a számvitelről szóló törvény szerint készített és elfogadott beszámoló adatait (mérlegfőösszeg, árbevétel- és létszámadatok) kell figyelembe venni. Elfogadott beszámoló hiányában, illetve a 2021. évben tevékenységét kezdő vállalkozó esetén a becsült mérlegfőösszeg, árbevétel- és létszámadatok lesznek a mérvadók.

Az eltérő mérlegfordulónappal rendelkező és a tevékenységét 2021-ben kezdő KKV a 2021. évben kezdődő adóévében tudja alkalmaznia az 1 %-os HIPA mértéket.

Mivel a 2020-as évre bevallott HIPA összegére és az előírt előlegekre a bevallásban még nem lehetett alkalmazni a könnyítést, ezért a KKV-nak minősülő vállalkozónál az önkormányzat automatikusan felezi az első (jellemzően szeptemberi előleget), amennyiben 2021. február 25-ig a 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletben meghatározott nyilatkozatot megtette.

Szintén a 2021. évi XCIX. törvényben emelték törvényi erőre a 535/2020. (XII. 1.) Korm. rendeletben az Önkormányzatokra meghatározott adóstop-ot. Vagyis a 2020. december 1-én hatályban lévő helyi adómérték(ek)hez képest 2021-re magasabbat nem lehet megállapítani, továbbá a hatályban lévő kedvezményeket (adókedvezmény, adómentesség) fenn kell tartani, illetve újabb helyi adót nem lehet bevezetni.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás
Mivel az új koronavírus járvány egyik legnagyobb kárvallottja a turizmus, ezért a megsegítésükre hozott, már 2020. márciustól élő mentesítést kiterjesztették az idei évre is, mivel törvényi erőre emelték a 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendeletben meghatározott könnyítést. A turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettet a 2021. január 1. napjától egészen az év végéig, azaz 2021. december 31. napjáig nem terheli turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség. Vagyis idén egész évben ezt a közterhet nem kell sem megállapítani, sem bevallani, sem megfizetni.

Szociális hozzájárulási adó
A Mód. tv-el törvényi erőre emelték a 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendeletben megfogalmazott könnyítéseket, mentesítéseket is. A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény szerinti 15,5 %-os mértékű szochot tehát nem kell megfizetni idén év végégi a SZÉP kártyák, a reprezentáció és az üzleti ajándékok után. A béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP kártya adóterhelése ebből következően az év végéig csupán 15 %-os marad (mivel csak szja-t kell fizetni). Az egyes meghatározott juttatásnak minősülő reprezentáció és üzleti ajándék adóterhelése pedig a 35,99 %-os adóterhelés helyett csupán 17,7 %. Sajnos a jogalkotó most sem gondolt a KIVA alanyokra, ugyanis kisvállalati adót továbbra is kell fizetni 2021-ben is valamennyi béren kívüli és egyes meghatározott juttatás után.

Szintén törvényi erőre emelték egészen az év végéig a munkaerőpiacra lépőkre meghatározott kedvezőbb szabályokat. Kedvezményezettnek tekinthető ugyanis az az új munkavállaló, aki a foglalkoztatás kezdetének a hónapját megelőző (eddig 275 nap helyett) 183 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a Tb törvény szerinti munkaviszonnyal, egyéni-, társas vállalkozói jogviszonnyal. Vagyis lényegében, aki az elmúlt fél évben csak maximum 3 hónapig volt biztosított és új munkavállalóként kerül foglalkoztatásra, a munkáltató 3 évig tartó adókedvezményben részesül. A foglalkoztatás első két évében a kifizetett munkabér, de maximum a minimálbér utáni szocho 100 %-a, a harmadik évben pedig az 50 %-a adókedvezményként vehető figyelembe. Az adókedvezmény igénybe vételének a feltétele továbbra is a NAV-tól érkező erre irányuló igazolás.

Személyi jövedelemadó
Sajnos a SZÉP kártyával kapcsolatos módosítgatások, már eddig is megnehezítették a juttatások folyósításával kapcsolatos tervezést. A koronavírus-világjárvány egyes következményeinek az enyhítése érdekében ugyanis már 2020. április 22-e óta 800 ezer Ft-ra emelkedett a SZÉP kártya korábbi, éves 450.000,- Ft-os keretösszege. Ezt az emelést először 2020. 06. 30-ig, majd 2020. 12. 31-ig, ezt követően pedig 2021. 06. 30-ig adott juttatásokra lehetett alkalmazni. A Mód. tv-el azonban törvényi erőre emelték, hogy egészen 2021. december 31-ig fenntartják a magasabb összegű juttatás lehetőségét. A 800 ezer Ft-ot az alábbiak szerint lehet biztosítani:
• szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer (eredetileg 225 ezer) forint,
• vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer (eredetileg 150 ezer) forint,
• szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer (eredetileg 75 ezer) forint.

Adózás rendje
A Mód. tv. szintén törvényi erőre emelte a 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendeletben meghatározott, az év végéig a NAV által biztosított kibővített fizetési kedvezmények rendszerét. Ennek megfelelően a NAV külön kérelemre:
• a nyilvántartott, legfeljebb 5 millió Ft összegű adóra, egy alkalommal, legfeljebb 6 havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy
• a nyilvántartott, legfeljebb 5 millió Ft összegű adóra legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez.
Az engedélyezés feltétele a FAG01 és FAM01 nyomtatványok benyújtása, melyben a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg valószínűsíti, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza.
Mindezeken túl arra is lehetőség van, hogy a FAG01 és FAM01 nyomtatványok benyújtása után az adózó nyilvántartott adótartozását egy adónem tekintetében egy alkalommal, legfeljebb 20 %-kal, de 5 millió Ft-ot meg nem haladó összegben mérsékelje a NAV, ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené. Fontos azonban, hogy a fennmaradó összegre fizetési kedvezmény nem jár.
Érdemes a nyomtatvány kitöltésekor körültekintően eljárni, mivel a Főlap A3-as (Járványhelyzet miatt benyújtott kérelem) és A4-es rovatát is jelölni kell!

Általános forgalmi adó
2020. november 14-től, a veszélyhelyzet miatt már korábban bezárásra kényszerült vendéglátó egységeknek a kormányzat lehetőséget biztosított, hogy az elvitelre, vagy házhozszállítással értékesített ételre, italra is az eredetileg 27 %-os áfa helyett csak 5 %-os áfa-t számítsanak fel. (Ezt a szabályt a kiszállítási díjra magára nem lehet alkalmazni.) Az 5 %-os áfa eredendően ugye főszabályként csak étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra volt lehetséges, az adómérték csökkentésére a kedvezményezett adókulcsú éttermi forgalom veszélyhelyzeti kiesésére tekintettel került sor. Ennek ellenére, cikkünk megjelenésekor, amikor már újra nyithattak az éttermek, továbbra is 5 %-os áfa felszámításával lehet értékesíteni elvitelre vagy házhozszállítással is. A Mód. tv. azonban ennek véget vet majd 2021. augusztus 1-jétől, így 2021. augusztus 1-től ez újra 27 %-os áfa mérték alá fog tartozni.

Szintén 2021. július 1-től megszűnik a kisértékű, azaz 22 € beszerzési érték alatti termékimport áfa mentessége. EU-s szabályként került meghatározásra, hogy az Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfa fizetési kötelezettség keletkezzen. Ezzel részben az EU-s webáruházak versenyhátrányát kívánják csökkenteni az EU-n kívüli webáruházakhoz képest, másrészt pedig a tagállamok adóbevételeit és szürke import elleni küzdelmet is szeretnék elősegíteni. Ennek apropóján lép hatályba a webáruházakra vonatkozó, távolsági értékesítés szabályainak változása is, melynek során az OSS/IOSS rendszert kezdjük el használni. Ennek részleteit a 2021. június 2-án megjelent, „A távértékesítés új szabályai – fontos változások a forgalmi adózásban” című cikkben dr. Menczel-Kiss Gellért már ismertette.

Idegenforgalmi adó
A 2020. április 22-i 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet hatályba lépése óta mentesültek a turizmusban működő vállalkozások az idegenforgalmi adó megfizetésének kötelezettsége alól. Ez a mentesség azonban a Mód. tv. alapján 2021. július 1-től véget ér. Kizárólag a 2021. június 30. napjáig eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adóra él az új jogszabály szerint ez a kedvezmény, ami szerint az adót nem kell megfizetni, beszedni (bevallási kötelezettség alól nem volt mentesítés, kivéve azt az esetet, ha a bevallandó összeg nulla lett volna).

Egyéni vállalkozók
2021. július 1-től módosul az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 18. §-a. Az egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói tevékenységét legalább 1 hónapig és legfeljebb az eddigi 2 év helyett 2021. július 1-től 3 évig szüneteltetheti. 2016. december 31-ig megkezdett szüneteltetés esetén még 5 év volt a határidő (ezeknél pont idén jár le az 5 éves maximális időtartam). A szüneteltetés első napja minden esetben a bejelentést követő nap. Ezért a 3 éves szabályt kizárólag abban az esetben lehet alkalmazni, amikor a szünetelés első napja 2021. június 30-a utánra esik.

A cikk szezője: S. Csizmadia György

Forrás:mkvkok.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark