Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Érdemes a következő hetekben jobban figyelni a cégkapu, ügyfélkapu tárhelyeket, mert az aktuális adófolyószámla kivonatok és késedelmi pótlék értesítők hamarosan megérkeznek az adózók fiókjaiba. November 15-én pedig esedékessé válik a NAV által kiszabott késedelmi pótlékok megfizetése.

adofolyoszla

NAV késedelmi pótlékértesítő
A jogszabály alapján az adóhatóság október 31-ig pótlékértesítőt küld azoknak az adózóknak, akiknél 5.000 forintot elérő késedelmi pótlék került felszámításra az előző évre vonatkozóan. Természetesen előfordulhat, hogy egyes cégek még sohasem találkoztak ilyen pótlékértesítővel, mivel a befizetéseiket mindig időben rendezték. Azonban számos esetben tapasztalható, hogy a cégkapura vagy ügyfélkapura érkezett pótlékértesítő elkerüli az adózók figyelmét, ezért a késedelmi pótlék megfizetése sem történik meg időben. Azért is érdemes erre odafigyelni, mert 30 napon túl – amennyiben az értesítőt nem sikerült megnyitni és letölteni – a tárhelyen már nem lesz elérhető a pótlékértesítő az adózó számára.

Bár a késedelmi pótlék után újabb késedelmi pótlék nem számítható fel, nem érdemes sokáig hitelezőként tekinteni az adóhatóságra. A befizetések előtt érdemes ellenőrizni a részletes pótlékértesítőt és összehasonlítani a saját nyilvántartással. Ha eltérés mutatkozik, lehetőség van egyeztetést kérni a NAV-tól, amelyet E-papíron keresztül, általános célú kérelem beadásával lehet megtenni.

Bár a NAV pótlékértesítő kézhezvétele és a fizetési esedékesség között szűk a határidő, a pótlékszámítások folyamatosan készülnek.

Ősztől az eBev rendszeren keresztül az adózóknak már lehetőségük van előzetesen lekérdezni a késedelmi pótlék prognózist, illetve a pótlék-levezetést.

A késedelmi pótlékot – amennyiben az nem adóhiány után felszámított késedelmi pótlék – az adóhatóság nettó módon számítja fel. Azaz az egyes adónemekben fennálló tartozások összegét csökkenteni kell a más adónemben fennálló többlet összegével, ez fogja képezni a késedelmi pótlék alapját. A számításnál figyelmen kívül kell hagyni azt a tartozást, amelyre fizetési könnyítést engedélyezett az adóhatóság.

NAV adófolyószámla kivonat
Október 31-ig a késedelmi pótlékértesítő mellett adófolyószámla-kivonatra is számíthatnak azok az adózók, akiknek az adófolyószámlája legalább 5 000 forint tartozást vagy túlfizetést mutat. Rendezett adófolyószámla esetén ebben az esetben sem várható értesítő.

A kivonat az adófolyószámla adatait összesített és részletes kimutatásban is tartalmazza. Vagyis az összesített egyenlegek mellett adónemenként tételesen is láthatják az adózók az esetleges tartozásaikat, túlfizetéseiket/többleteket, illetve azt, hogy az egyes tételek miből keletkeztek.

A NAV az adófolyószámlát érintő egyes teendőkről tájékoztatja az adózókat, felhívja a figyelmet az esetleges túlfizetésekre, kötelezettségekre, átvezetési lehetőségekre. A tájékoztatás mellett lehetőséget is biztosít az adózóknak az egyeztetésre amennyiben eltérést mutat az adófolyószámla a társaság nyilvántartásához képest.

A következő hetekben érkező NAV értesítések kapcsán érdemes egyeztetést kezdeményezni, vagy szakemberhez fordulni, ha az adófolyószámlán a bevallások könyvelésénél, vagy akár a pénzforgalmi oldalon a cég nyilvántartásához képest eltérések tapasztalhatók.

A bejegyzés szerzője Varga Diána, az RSM adóüzletágának vezető menedzsere. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.

Forrás:ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark