Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

PÉNZTÁRGÉP - Újabb kör a bevezetésben?

Létrehozva 2014. augusztus 15. (péntek) 09:00

A NAV és az NGM közleménye alapján a vállalkozások 2014. augusztus 31-ét követően már csak online pénztárgépet használhatnak. Az online pénztárgép-rendelés céljából létrehozott eBEV-felületen keresztül pedig 2014. augusztus 15-től már nem lesz lehetőség új rendelést leadni.

Egy korábbi bejegyzésben az NGM-közlemény kapcsán az online pénztárgépek bevezetéséről szóló szabályozást jártuk körül, tekintettel az azt életre hívó okokra, a pénztárgépek bevezetésével kapcsolatos kötelezettségekre és ezek teljesítésének határidejére.

A folyamatban részt vevő munkabizottság megállapította, hogy a forgalmazók megfelelő készletállománnyal rendelkeznek, így augusztus 31-ig minden erre kötelezett vállalkozás, amely még nem tette meg, beszerezheti online pénztárgépét.

A revizorok elmúlt időszaki tapasztalatai alapján sokan próbálták kitolni a bevezetés határidejét azzal az érveléssel, hogy ők mindent megtettek a beszerzés érdekében, de mégsem érkezett még meg az online pénztárgépük.

A július végén kiadott közlemény alapján szeptember 1-től a revizoroknak megszűnik a mérlegelési jogkörük, a vállalkozások már nem hivatkozhatnak a beszerzés nehézségeire.

Amennyiben az adózó szeptember 1-jét követően is elmulasztja az átállást, úgy komoly bírsággal sújtható emiatt.

A NAV közleménye

Az online pénztárgépek bevezetésének véghatáridejéről szóló július végi NGM-közleményt követően hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is közzétett egy hírt honlapján.

A korábbi NGM-közleményen kívül a hatóság felhívja a figyelmét azoknak a vállalkozásoknak, amelyek pénztárgép-használati kötelezettséggel járó tevékenységüket 2014. augusztus 31-ét követően kezdik meg, hogy szeptember 1-jét követően azt már csak online pénztárgéppel tehetik meg.

Továbbá kiemelték, hogy az online pénztárgép-rendelés céljából létrehozott eBEV-felületen keresztül 2014. augusztus 15-től már nem lesz lehetőség új rendelést leadni.

A rendelési felületet augusztus 31-e után pedig egyáltalán nem lehet majd elérni.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy mi lesz azokkal a bevezetésre kötelezettekkel, akiknek csak 2015. január 1-től kell új pénztárgépüket beüzemelni? A választ egyelőre nem tudni, azonban az NGM és a NAV közleményéből is látszik, hogy a hatóságok igyekeznek a „második körös" bevezetést jobban előkészíteni.

Forrás: www.ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark