Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Soha nem szűnt még meg ennyi cég

Létrehozva 2013. november 14. (csütörtök) 08:40

Az utóbbi időben csökkenések indult, októberben mégis minden korábbi rekordot megdöntött a cégmegszűnések száma – adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Az egy hónapon belül törölt cégek mennyisége eddig mindössze kétszer haladta meg háromezret, most viszont 4131 cég jutott erre a sorsra. Megugrott az új cégek alapítása is.

Soha korábban nem szűnt meg annyi cég Magyarországon egy hónap alatt, mint idén októberben. A cégbíróságok 4131 céget töröltek, ezzel a megszűnések száma elérte a tavalyi egész éves mennyiséget, és minden bizonnyal éves rekordot dönt. Bár az elmúlt hónapokban csökkenésnek indultak a cégmegszűnések, várható volt, hogy a trend nem lesz tartós. Az Opten szerint korábban is látszott, hogy egyre több cég szűnik meg felszámolás eredményeként, a régebben indult felszámolási eljárások rekordmennyiségben zárulnak le napjainkban.

A tavalyi év első felében tömegével indult felszámolások, végelszámolások átmenetileg megemelhetik ugyan a megszűnések számát, ám jövőre közepes szinten stabilizálódhat a mutató. Addig viszont jöhet még néhány rossz hónap, így a törlések száma idén minden bizonnyal rekordot dönt. Október végéig 27 882 cég szűnt meg Magyarországon, 600-al több, mint 2012-ben egész évben, így idén minden bizonnyal 30 ezernél is több törlés lesz, ami szignifikánsan meghaladja a 2010-es 28700-as rekordot.

Az események mögött technikai okok is állhatnak. Bizonyára megnőtt a cégbíróságok aktivitása, számos területen most faragják le az ügyhátralékot az Opten szerint. Októberben csaknem 3500 új vállalkozás bejegyzését tették közzé a cégbíróságok, ez számottevően meghaladja az elmúlt hónapok 2500 körüli értékeit.

Forrás: www.index.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark