Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Jövőre ügyfélkapun is kopogtathat az adórevizor

Létrehozva 2013. november 26. (kedd) 12:04

Jövőre már akár úgy is belefuthatunk egy adóellenőrzésbe, hogy észre sem vesszük. Nagy meglepetések és új adónemek ugyan nem lesznek az adózásban és a számvitelben 2014-ben, a részletekre azért érdemes odafigyelni – derült ki hétfőn, a Wolters Kluwer Kft.RODIN Felnőttképzési Üzletága szervezésében rendezett Adómozaik első napján.

 

Meglepetés is lehet az adóellenőrzés

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) sok apró, jogalkalmazást segítő módosítása között szigorítások is megbújnak. Dr. Kovács Ferenc adószakértő többek között felhívta a figyelmet arra, hogy adóellenőrzés előtt a megbízólevél elektronikusan, az ügyfélkapus tárhelyre is kézbesíthető lesz. Ez azt jelenti, hogy amikor az elektronikus dokumentumot megtekintik, arról azonnal visszaigazolást kap a hivatal és a megbízólevél kézbesítettnek minősül, meg is kezdődhet az ellenőrzés.

Azzal sem húzható sokáig az idő, ha nem nyitják meg az elektronikus dokumentumot, ugyanis a második elektronikus kézbesítési kísérletet követő 5 munkanap elteltével automatikusan beáll a kézbesítési vélelem. Ha például valaki nem túl gyakran látogatja ügyfélkapus tárhelyét és e-maileket sem olvas rendszeresen, könnyen lehet hogy csak akkor értesül az adóellenőrzésről, amikor már az ajtón kopogtat a revizor.
Újdonság, hogy jövőre az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzéskor minden további nélkül vizsgálhatók a könyvvezetéshez, bizonylatok feldolgozásához alkalmazott szoftverek is, nem elég egy igazolás arról, hogy ezek megfelelnek a jogszabályoknak.

A felszámolás, végelszámolás alatt álló vállalkozások nem tudnak halogatással kibújni tevékenységet lezáró ellenőrzés alól, ugyanis törölték az általános egyéves határidőt. A bevallás kézhezvételétől számított 60, egyszerűsített felszámolásnál 45 napon belül folytathat ellenőrzést az adóhatóság.

Egy-egy adóellenőrzésnél az adóhatóság által bekért iratok bármeddig az adóhatóságnál maradhatnak, megszűnik a 60 napos időkorlát.

A szankciókkal kapcsolatban az előadó kiemelte a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos szabályok megszegése miatt kiszabható szankciókat. Az adóhatóság a mulasztási bírság kiszabása mellett az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiséget 12 nyitvatartási napra lezárhatja, a mulasztás ismételt előfordulása esetén pedig a lezárás időtartama 30, majd minden további esetben 60 nyitvatartási nap.

Az ismétlődésre vonatkozó szabályok nem alkalmazhatóak, ha két egymást követő ugyanolyan mulasztás között három év eltelt. Aki a tevékenységet nem üzlethelyiségben végzi, a mulasztási bírság mellett magánszemély adózóként 200 ezer forint, más adózó pedig 500 ezer forint üzletlezárást helyettesítő bírságra számíthat.
Apró, de fontos változás, hogy esedékesség előtt is lehet önellenőrizni bármelyik adónemnél. Gyakran előfordul ugyanis főként az szja, tao-bevallásoknál, hogy az éves bevallást már a májusi esedékesség előtt benyújtják, hibát észlelnek, de meg kell várni a bevallási határidő lejártát, csak azt követően lehet önellenőrzéssel javítani a hibát. Jövőre erre már bármikor lehetőség lesz a bevallásbenyújtását követően.

Szintén apró, de sokakat érintő módosítás lehet, hogy jövőre a túlfizetést csak akkor lehet kiutalni, ha jogosultnak van adószáma. Például ha törlik a vállalkozás adószámát és nem kér újat, az esetlegesen bennragadt túlfizetést nem tudja igényelni.

Több jelentős változás érinti a feltételes adómegállapítási eljárás szabályait. Ezentúl az eljárás eredményeképpen kizárólag az adózó adókötelezettségét, vagy adókötelezettsége hiányát lehet megállapítani. Az ügyintézési határidő 60 napról 75 napra nő, és egyfokú lesz az eljárás, azaz a másodfokú adóhatóságtól nem kérhető jogorvoslat, viszont megnyílik a bírósági út lehetősége. Egyszerűbb lesz a feltételes adómegállapítás díjának meghatározása is, így akár olcsóbb is lehet az eljárásért fizetendő díj.

Az adóvégrehajtás tekintetében jelentős változás, hogy a vámhatóság is foganatosíthat végrehajtást a saját eljárásaiban, azaz ingóságot foglalhat le bármely adótartozás fejében.

Az előadó arra nonprofit szervezeteket érintő változásra is felhívta a figyelmet, hogy jövő évtől a társasági adó bevallást helyettesítő nyilatkozat benyújtási határideje február 25. helyett május 31 lesz.

Forrás: Ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark