Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Színház és foci adómentesen

Létrehozva 2013. november 28. (csütörtök) 08:42

Már 2013-ban is biztosíthatott a munkáltató évente 50.000 Ft értékig adómentesen sporteseményre vagy kulturális szolgáltatásra szóló belépőt, bérletet a munkatársainak. A törvényi szabályozás azt sem várta el, hogy figyelni kellene a másnál kapott ilyen juttatásokat. Így elegendő saját nyilvántartásunkat rendben vezetni, és ebben figyelni, hogyan is állunk az 50.000 forint értékhez képest.


A juttatást három féle módon biztosíthatja a munkáltató

Megvásárolja a cég nevére szóló számlával a jegyeket, bérleteket, majd egy átvételi lappal kiadja ezt a dolgozóknak.
A dolgozók veszik meg a számukra érdekes rendezvényre a belépőt, és a munkáltató nevére szóló számlát kérnek erről. Aztán ennek a számlának egy részét vagy teljes egészét kifizeti a munkáltató a munkavállalóinak.
A munkáltató speciálisan erre a célra szóló utalványt vásárol és átadja a dolgozóinak.
2014-re a megszavazott adómódosítások alapvetően érintik ezt a juttatást. Az új szabályozás szerint korlátlanul adhat majd sportrendezvényre szóló belépőt a munkáltató is adómentesen, míg a kulturális szolgáltatásra szóló belépő adómentességét továbbra is 50.000 forintos értékhatárig alkalmazhatjuk. Így az 50.000 forintnyi színházjegy mellé akár ennek többszörösét is kaphatja egy dolgozó sportbelépő formájában.
A juttatásfajta különváló szabályozása új kérdéseket is felvet

Mi történik, ha a munkáltató a szolgáltatók által idén kibocsátott sporteseményre és kulturális szolgáltatásra együttesen érvényes utalványt ad majd 2014-ben? Mennyit adhat adómentesen?

A választ a szigorúbb szabályozás adja majd meg. Mivel ez az utalvány minkét célra használható, így 100 százalékban vehetnénk rajta színházbérletet, de sportrendezvény belépőt is.

Ebből látható, hogy egy ilyen összetett utalvány 2014-ben használva 50.000 Ft/év értékig lehet adómentes.
Hiszen ha csak kulturális belépő utalványnak tekintjük, akkor ez az összeghatár 2014-be is érvényes lesz. (a sportbelépő korlátlan adómentességébe pedig biztosan belefér majd az erre is szóló maximum 50.000 Ft értékű utalvány)

Ennek persze feltétele az is, hogy az adott utalványokat majd a 2014-es szabályozás szerinti sportrendezvényekre lehessen felhasználni. Az új törvényi szakasz a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet juttatását teszi lehetővé adómentesen. Ide tartozik a sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében megtartott verseny, mérkőzés. Emellett a sportról szóló törvény meghatározása szerint a sportesemény sportrendezvénynek minősül.

Forrás: www.ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark