Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Hatalmas könnyítéseket kaphatnak a magyar cégek

Létrehozva 2018. szeptember 24. (hétfő) 09:13

Rendhagyó eseményre került sor a Pénzügyminisztériumban. Egy asztalhoz ültek a Magyarországon működő legnagyobb adótanácsadó cégek és szervezetek, hogy a tárca kezdeményezésére megvitassák, milyen lépéseket érdemes tenni az adóadminisztráció csökkentése és az adórendszer hatékonyságának javítása érdekében. Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az első Adó-Tanácskozás rendezvényen előrevetítette az adónemek számának radikális csökkentését és a társasági adóelőleg feltöltési kötelezettség kivezetését vagy módosítását.

Párbeszéd

Párbeszédet kezdeményezett a Pénzügyminisztérium a hazai adótanácsadókkal és adószakértőkkel, melynek célja, hogy élő párbeszéd alakuljon ki a tárca és a szektor képviselői között annak érdekében, hogy a vállalkozások adminisztrációs terhei is csökkenjenek. A tanácskozásokon elhangzott javaslatokat az államtitkár ígérete szerint beépítik a jogalkotásba.

A Portfolio-hoz eljutott a résztvevő szakértők listája, íme:
Baranyi Gábor - Deloitte
Beer Gábor - KPMG
Bodó Borbála - Grant Thornton Consulting Kft.
Deák László - PwC
Gottgeisl Rita - Adótanácsadók Egyesülete
H. Nagy Daniel - Mazars
Hegedüs Sándor - RSM DTM
Herich György - MOKLASZ
Juhász Gergely - PwC
Kalocsai Zsolt - RSM DTM
Kiss Péter - OrienTax Zrt.
Kocziha Andrea - BDO
Koka Gábor - Deloitte
Kovács Ferenc - MOKLASZ
Matuss Gábor - EY
Radnai Károly - OrienTax Zrt.
Rácz Nóra - Leitner + Leitner Tax Kft.
Ruszin Zsolt - MKOE
Siklós Márta - MKVK
Varga Árpád - KPMG
Zednik Tímea - Grant Thornton Consulting Kft.

Az elmúlt évekből felelevenítette az e-szja bevezetését, amely szerinte uniós szintű sikertörténet. A NAV idén 5 millió adóbevallást készített. Emlékeztetett: korábban söralátét méretű adóbevallás volt a cél, mostanra már nincs is szükség adóbevallásra egy nagy kör esetében.

A jelenlegi kiindulóhelyzetet is vázolta Izer Norbert. A Világbank felmérése szerint egy közepes vállalkozás 277 órát tölt adóadminisztrációval, és közben 60 adónem van érvényben Magyarországon.

"Az adónemek számát szeretnénk radikálisan csökkenteni"
- vetítette előre az államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy a tavaszi döntés hatására már 5-tel fog csökkenni ezek száma jövőre.

adonemek

 

Mi kerül terítékre?

Azt is elárulta az eseményt megelőző sajtótájékoztatón, hogy a rendezvény előtt már folyt egy megelőző szakértői munka a pénzügyminisztériumban. Az így összeállított anyaghoz előzetesen kikérték az adótanácsadók véleményét. A következő területeken érkeztek be javaslatok az adószakértőktől:

1. Az adónemek számának csökkentésében azonos a tárca és a szakértők gondolkodása.Itt azonban megemlítette, hogy nem minden adónemmel cél a bevételek generálása, sok esetben a negatív externáliák kiszorítása a cél. Ilyen például a népegészségügyi termékadó, amit szavaival megvédett az államtitkár.

2. Adóelőleg feltöltési kötelezettség kivezetése. Több tanácsadó jelezte az adóelőleg feltöltési kötelezettség eltörlésének szükségességét. Izer Norbert szerint ez nem megoldható egyik napról a másikra. Az időzítés a kérdés itt. Felvetette azt is, hogy ha a következő 1 évben nem reális ennek az eltörlése, mert több száz milliárd forintos bevételi hatással járna, ezért az a kérdés, hogy addig a feltöltés mértékét kösse-e a kormány egy fix számhoz.

3. Az egyablakos ügyintézés további fejlesztése.

4. Digitalizációs lehetőségek kiaknázása.

5. Több adóellenőrzés. Ennek a kérésnek az indokoltságát és hátterét is meg szeretné érteni a kormány. A PM abban hisz, hogy az ellenőrzések fókuszáltak legyenek és ott ellenőrizzen az adóhatóság, ahol szükség van rá.

6. Uniós irányelvek átültetése.

Forrás: portfolio.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark