Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Hódít a készpénzmentes fizetés – infografika

Létrehozva 2018. október 12. (péntek) 08:21

Mára határozottan fölénybe kerültek azok, akik ha lehet választani, akkor a készpénzmentes fizetési megoldásokra voksolnak. A mobilok szerepe e téren is egyre erősödik. Az InfoTandem infografikája.

Adohu InfoTandem 228 fizetesi modok

A fizetési alternatívákat illetően az utóbbi években az volt a jellemző, hogy hozzávetőleg hasonló, egyharmados arányt képviseltek azok, akik a készpénzes, illetve azok, akik a készpénzmentes fizetési módot részesítették inkább előnyben (ha lehetett választani), amikor a valódi vagy virtuális kasszához érve rendezniük kellett a számlát. A harmadik harmadba azok tartoztak, akik mindkét irányra nyitottnak vallották magukat. Az eNET Internetkutató Kft. 2018 júliusában végzett kutatása szerint – amely az OTP Mobil Kft. megbízásából készült – az idén bekövetkezett az áttörés: a készpénzmentes megoldások hívei egyértelmű fölénybe kerültek, arányuk elérte a 44 százalékot. Eközben a másik két csoport egyaránt 28 százalék körüli szintre szorult vissza, legalábbis a rendszeres internethasználó felnőttek között (az eTrends Monitor elnevezésű felmérés ezen kör attitűdjeire kérdezett rá).

A készpénzmentes fizetést preferálók aránya minden valószínűség szerint tovább bővül majd az elkövetkezendő években, miután ehhez a technológiai feltételek mindinkább adottak. Laptopjuk vagy asztali gépük mellett egyre többen fizetnek kártyával már az okostelefonjuk segítségével is. Utóbbi esetben ma már valamivel többen (38 százaléknyian) használnak ehhez alkalmazást vagy fizetnek SMS-sel, mint telefonjuk böngészőjén keresztül (31 százalék). Összességében a mobilját igénybe véve mintegy 2,5 millió magyar (a felnőtt netezők 44 százaléka) szokott fizetni.

A mobil vonalon az a megoldás a legnépszerűbb, amikor a telefonnal a bankok alkalmazásait igénybe véve átutaljuk a pénzt; ilyenről 23 százalék számolt be. Nagyjából 15 százaléknyian vannak azok, akik a banki appból közvetlenül fizetést indítanak, illetve azok is, akik különféle fizetési alkalmazásokon keresztül (például a PayPal vagy a Simple rendszerében) teszik meg ugyanezt. A szolgáltatók egyre több funkcióval és kényelmi szolgáltatással is próbálják ösztönözni mindezt. Például úgy, hogy biztonságos lehetőséget kínálnak a kártyaadatok – online felületen vagy mobilalkalmazásban történő – elmentésére, így onnantól a fizetés jóval egyszerűbbé és gyorsabbá válik.

A mobilról történő online vásárláskor ma már leginkább valamelyik webáruházban költjük a pénzünket: 41 százalék szokta a készülékét erre használni. A népszerűségi lista két korábbi éllovasa, a parkolójegy és az autópálya-matrica 30 százalék körüli szintre szorult vissza.

Forrás:ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark