Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Jövőre is emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár - Mit okoz?

Létrehozva 2018. november 05. (hétfő) 08:51

Érzékelhetően emelkednek idén a nyugdíjkiadások a visszafogott, 3%-os emelés közepette is. Ugyanis az újonnan belépő nyugdíjasok magasabb ellátásban részesülnek - olvasható ki az MNB költségvetési elemzéséből. Közben pedig a korhatár emelése is hatással van a számokra. Ami pedig érdekes: 2019-ben a jegybank szakértői kiegészítő nyugdíjemelést prognosztizálnak a tervezettnél magasabb infláció miatt.

nyugd

A költségvetés kiadásainak jelentős szeletét teszik ki a nyugdíjkiadások, idén 3300 milliárd forint fölé emelkedhetnek. A költségvetési tétel összege függ az adott évre vonatkozó általános nyugdíjemelés mértékétől, az egyedi nyugdíjkiegészítésekről szóló kormánydöntésektől, a nyugdíjasok létszámától, a cserélődési hatástól (új belépők) és a korhatár alakulásától (folyamatban van ugyanis a korhatár emelése). Az idei és jövő évi kiadási számokat is befolyásolják a fenti tényezők, a jegybank szakértői erre vonatkozóan is végeztek becsléseket legújabb államháztartási jelentésükben.

Mi várható idén?

A Nyugdíjbiztosítási Alapból folyósított nyugellátások 2018 első nyolc hónapjában 2208 milliárd forint összegben alakultak, ami megfelel az időarányosan várható kiadási szintnek. A 2018. január-augusztus közötti időszak során a nyugdíjkiadások 127 milliárd forinttal, 6 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakában megfigyelt értéket. 2018 januárjában 3 százalékos év eleji nyugdíjemelés valósult meg a költségvetési törvényben tervezett infláció alapján. Az MNB szeptemberi Inflációs jelentése 2018-ra 2,8 százalékos inflációs előrejelzést tartalmaz, így idén novemberben várhatóan nem kerül sor kiegészítő nyugdíjemelésre.

A kiadások előző évhez képest megvalósult növekedéséhez az év eleji nyugdíjemelés mellett a cserélődési hatás és az ellátotti létszám emelkedése is hozzájárult. A nyugdíjba vonuló új belépők ellátása jellemzően magasabb összegű az onnan kikerülők átlagos ellátásánál - mutatnak rá a szakértők.

2018 első félévében az 1954 második félévében születettek mehettek nyugdíjba tekintettel arra, hogy az 1954-ben született évjáratra vonatkozóan 63,5 év az öregségi nyugdíjkorhatár. A korhatár-emelkedés miatt 2017 első félévében nem kerülhetett sor új öregségi nyugdíj-megállapításra az 1954-ben született évjárat esetében, ami szintén hozzájárul az első félévi kiadások előző évhez képest megfigyelt növekedéséhez. 2018 második félévében ugyanakkor új évjárat nem éri a nyugdíjkorhatárt, mivel az 1955-ben születettekre már 64 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik, így ők 2019 során vonulhatnak nyugdíjba - részletezik az MNB közgazdászai.

korhataremelesnyugdij 20181102

 

Összességében az MNB a tervezettnek megfelelő nyugdíjkiadással kalkulál a 2018-as évre. Az öregségi nyugdíjakra vonatkozó előrejelzésük magasabb a törvényi előirányzatnál, míg a nőknek 40 év jogosultsági idő alapján járó nyugdíjakra vonatkozó prognózisuk elmarad az előirányzattól a beérkező tényadatok alapján. A költségvetési törvény 260 milliárd forintnak megfelelő előirányzatot tartalmaz a nők korhatár alatti nyugellátására, aminél prognózisuk érdemben alacsonyabb, 236 milliárd forintot tesz ki.

A nyugdíjkiadások éves alakulása tekintetében fontos kiemelni, hogy 2017-hez hasonlóan 2018-ban is sor kerülhet nyugdíjprémium kifizetésére. A 2018. évi költségvetési törvény 4,3 százalékos GDP növekedéssel számol, míg az MNB szeptemberi Inflációs jelentése 4,4 százalékos reálnövekedést prognosztizál. Várakozásunk szerint a költségvetésben tervezett 32 milliárd forintnál kissé magasabb lehet a novemberben kifizetésre kerülő nyugdíjprémium összege - vetítik előre.

Mi lesz jövőre?

Jövőre már közel 3500 milliárd forint megy el a nyugdíjakkal összefüggő kiadásokra. Egyrészt a korhatár feletti öregségi nyugdíjakra vonatkozó előrejelzésük 70 milliárd forinttal magasabb az előirányzatnál, másrészt ugyanakkor összesen 24 milliárd forinttal alacsonyabb kiadási szinttel számolnak a hozzátartozói nyugellátások és a nők korhatár alatti nyugellátása esetében. A jegybank szakértői nem számolnak nyugdíjprémium-kifizetéssel jövőre, tekintettel a saját makrogazdasági prognózisukra. A kormány azonban ettől függetlenül még dönthet a prémium kifizetéséről.

Meghatározza a jövő évi nyugdíjszámokat, hogy míg a kormány 2,7%-os emeléssel kalkulált jövőre, a jegybank szakértői szerint 3,1% lesz a jövő évi infláció, ami miatt jövő novemberben kiegészítő nyugdíjemelés valósulhat meg.

Emellett Az öregségi nyugdíjak esetében 2019-ben az év minden hónapjában sor kerül új nyugdíj megállapításra (2017-ben és 2018-ban csak egy-egy félév során), mivel az 1955-ben születettekre 64 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik, ami a bázisévhez képest nagyobb beáramlást eredményez 2019 során. A cserélődési hatás miatt a 3,1 százalékos feltételezett inflációt meghaladó, 4,2 százalékos kiadási dinamikát feltételez a prognózis 2019-re.

A nőknek 40 év jogosultsági idő után járó nyugdíjak esetében 17 milliárd forinttal alacsonyabb a jegybanki előrejelzés a törvényi előirányzatnál.

Forrás: portfolio.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark