Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

NAV 2013 top fogásai

Létrehozva 2013. december 30. (hétfő) 10:21

Topfogások 2013

Idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei, pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói számos tipikus és nagy értékű visszaélést lepleztek le. A legjelentősebb kockázatot az áfacsalások és az illegális cigarettakereskedelem jelentették, ugyanakkor továbbra sem tűntek el a feketepiacról a hamis termékek és a postán érkező tiltott szerek.

Tízezer embert károsított meg a cégtemető

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága és a rendőrség közös nyomozócsoportja leplezte le azt a bűnszervezetet, amely mintegy félezer céget bevonva adócsalást, költségvetési csalást, csalást, sikkasztást, csődbűncselekményt, számvitel rendjének megsértését és közokirat-hamisítást követett el. Sorra buktatták be a cégeket, helyükre nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek. A cégtemető jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen dolgozott, a cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak. Mindeközben több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén, akik után többnyire nem fizettek járulékot, bevételeiket fiktív számlákkal ellensúlyozták. A bűncselekményekkel okozott kár több milliárd forintra tehető.

Cigaretta, kábítószer, védett madarak

Majdnem egymillió doboz, azaz több mint 18 millió szál, 728 millió forint értékű magyar és közösségi adójegy nélküli cigarettát foglaltak le a NAV pénzügyi nyomozói Dunaharasztiban. Egy kamion rakteréből 8250 karton, a raktárból pedig további 82300 karton különböző márkájú cigaretta került elő. Ezzel a fogással együtt a 2013-ban felderített illegális cigaretta mennyisége meghaladta a 82 millió szálat. Emellett 2 tonna finomra vágott dohány, másfél tonna egyéb fogyasztási dohány és ezer szál szivar is fennakadt a pénzügyőrök ellenőrzésein. Egy alkalommal például az M5-ös autópálya lajosmizsei pihenőhelyén egy román utánfutós autóbuszt átvizsgálásakor 23 karton magyar adójegy nélküli cigarettát, amfetamint, és összesen 45 élő, védett madarat találtak a pénzügyőrök. A román sofőr ellen kábítószer birtoklása, valamint természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

Felszámolt olajmaffia

Csaknem 800 millió forintos kárt okozott az államnak egy olajjal kereskedő bűnszervezet, amely mintegy 3 milliárd forint értékű ipari olajat forgalmazott. Az áru szlovák és román gazdálkodóktól származott, és papíron szövevényes számlázási láncon futott keresztül. A közbeiktatott cégek egyike sem fizetett áfát, és olyan is volt, amelyik visszaigényelt adót a fiktív számlák révén. A felderített bűncselekmény mozzanatai ráadásul több számlázási láncra is utalnak. A csalók ezekben repceolajjal, gombokkal sőt drágakövekkel is üzleteltek. Az okozott kár biztosítására mintegy 600 millió forint értékben zároltak 34 autót, 126 hektár ingatlant és 3 bankszámlát.

Közvetítői díjról szólt a 12 milliárdos számla

Egy szegedi gazdasági társaság egyetlen, 12 milliárd 65 millió forint értékű fiktív számlával próbált általános forgalmi adót visszaigényelni, azonban ezt a NAV pénzügyi nyomozói és adóellenőrei megakadályozták. A háttérben egy olyan közvetítői szerződés állt, amely Magyarország éves cukorfogyasztását meghaladó mennyiségű kristálycukor adásvételéről szólt. A nagykőrösi közvetítő fiktív számlája alapján egy szegedi kft. 2 milliárd 565 millió forint általános forgalmi adót próbált visszaigényelni, azonban a kísérlet fennakadt az ellenőrzésen.

„Őszi szüret" a mosószer-hamisítóknál

A pénzügyi nyomozók a fővárosban és Dél-Alföldön számoltak fel egy-egy mosószer-hamisító üzemet. A két ügyben összesen 4,5 tonna hamis mosóport, több mint 32 ezer liter folyékony mosószert, másfél ezer doboz hamis vízlágyítót, több ezer kilogramm alapanyagot, és a gyártáshoz használt eszközöket, csomagolóanyagokat foglaltak le. Budapesten a X. kerületben bukkantak a NAV Bevetési Főigazgatóságának járőrei egy hamis mosószerekkel teli raktárra, ahol éppen töltötték és csomagolták a hamis árut. Nem sokkal később Dél-Alföldön egy volt békéscsabai autószalonban értek tetten mosószer-hamisítókat a pénzügyi nyomozók. Az elkövetők éppen egy teherautóról rakodták le a frissen érkezett alapanyagokat, az épületben pedig „nagyüzemben" folyt a munka.

Különös csomagok és szállítmányok

A pénzügyőrök egy Argentínából érkező csomagban folyékony kokainba áztatott gyermekruhákat találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postaforgalmában. Egy másik esetben Hegyeshalom közelében egy Ausztria felé tartó bolgár személygépkocsiból csaknem 10 ezer régiség került elő, melyek összértéke megközelíti a 45 millió forintot. Az antik tárgyak között a római korból származó ezüst pénzérmék, valamint egyéb pénz- és érmegyűjtemények, kora középkori bronzpipák, szíjveretek, plombák, súlyok, kések, ékszertöredékek, bronzkori nyílhegyek és egy feltehetően kelta kori kard volt. Ezenkívül világháborús kitüntetések, érdemrendek, sapkarózsák és díszgombok is előkerültek. A megtalált tárgyak kulturális javaknak minősülnek, ezért az országból történő kivitelük engedélyköteles.

Forrás: NAV

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark