Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Rekord cégbebukás lehet idén

Létrehozva 2014. február 11. (kedd) 11:14

Januárban 2641 cég szűnt meg Magyarországon, ami az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a tavaly januárinál 20 százalékkal több, az előző félévi havi átlagnál viszont 10 százalékkal kevesebb.

A céginformációs szolgáltató keddi közleménye szerint a rendkívül rossz évkezdet és a többi cégstatisztikai adat arra enged következtetni, hogy 2014-ben minden korábbinál több, akár 40-45 ezer cég szűnhet meg Magyarországon. A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját aki elmondta: a jelenlegi magas cégtörlési ráta még a 2012-es felszámolási hullám eredménye. Az akkor indult eljárások azonban hamarosan kifutnak, 2013-ban pedig már sokkal kevesebb céggel szemben indult felszámolás – tette hozzá. Rámutatott: dinamikusan emelkedik a kényszertörlések száma, amit nem a hitelezők, hanem a hatóságok indítanak az adminisztratív kötelezettségeiket nem teljesítő cégekkel szemben.

Az Opten adatai szerint 2012-ben 22 500 felszámolás indult el, tavaly már csak 13 500. Ezzel szemben a 2012-es 4200 kényszertörlési eljárás elenyésző a tavalyi 15 ezret is meghaladóhoz képest. Mivel az utóbbi eljárástípus gyakorisága 2013-ban egész évben gyors növekedést mutatott, idén már a tavaly év végi adatok beállása is újabb rekordhoz vezethet.

Az ügyvezető szerint örvendetes fordulat ugyanakkor, hogy nemcsak az építőiparban, de a gazdaság egészében is a reálgazdasági folyamatokhoz kezd igazodni a korábban alaptalanul nagy cégalapítási kedv: most először voltak tanúi annak, hogy ha csak szerény mértékben is, de csökkent a cégek száma. A folyamat az idén feltehetően erősödik – vélekedett.

A közlemény szerint 2014 elején az új Ptk. hatályba lépése hozhat némi technikai kilengést a céginformációs mutatókban. A tulajdonosok felelősségi körének kibővülése és a szigorított tőkekövetelmények az elkövetkező pár hónapban ideiglenesen megnövelik az induló végelszámolások számát. Mindemellett a 2014. március 15. előtt alapított kft.-knek még két évük lesz a tőkekövetelmények teljesítésére, ezért a cégalapítások is megugorhatnak egy időre – mondja Tóth Tamás.

A gazdasági folyamatok és a jogszabályváltozások eredőjeként az év első felében nagy cégfluktuáció várható. Az év második felében a cégalapítások alacsony szinten, a cégtörlések magas szinten stabilizálódnak, így erre az időszakra összességében átlagos cégfluktuáció várható – olvasható az Opten közleményében.

Forrás : MTI

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark