Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Kamatstop jön a kkv-k hiteleire

Létrehozva 2022. október 25. (kedd) 08:18

November közepétől a június 28-i kamatszint lesz érvényes a kkv-k hiteleire. A Széchenyi kártya kamata januártól 5 százalékra emelkedik.

kamatstop arstop meghosszabitasa

A kormány a jegybankkal összehangoltan fel kíván lépni a szankciós infláció ellen, ezért döntött arról, hogy a kamatstopot kiterjeszti a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) hiteleire, meghosszabbítja a Széchenyi kártya hitelprogramot és gyármentő programot is hirdet – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón.

Az intézkedések részleteiről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter számolt be, hangsúlyozva, hogy szankciós infláció ellen küzdenek, de úgy, hogy közben a recessziót is igyekeznek elkerülni.

Elmondta: november 15-től vezetik be a kamatstopot a kis- és közepes vállalkozások hiteleire. A június 28-i szintre viszik vissza a kamatokat visszamenőleg is, és jövő júliusig lesz életben a kamatstop – magyarázta. Kifejtette: június 28-án 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb, ma ez 16,69 százalék, de visszakerül a június 28-i szintre. A kkv-k esetében körülbelül 60 százaléka a hitelállománynak támogatott hitel, de 40-45 százalék változó kamatozású hitel – mutatott rá. Hozzátette: ennek állománya megközelíti a 2000 milliárdot, és közel 60 ezer kkv érintett.

Nagy Márton úgy nyilatkozott, a kamatstop költségeit a bankrendszer viseli, ez a teljes változó kamatozású kkv-hitelállomány esetében évi 150 milliárdos veszteséget jelent a számukra. Ennek megfelelően fél évre mintegy 80 milliárd forint, ami a bankrendszert érinti – fogalmazott, hozzátéve, hogy az extraprofit-adó bevezetése óta a kamatemelés további többletjövedelmet hozott a pénzintézeteknek. Azt gondoljuk, hogy ezt a terhet könnyedén el fogja viselni a bankrendszer – fogalmazott Nagy Márton.

A tárcavezető második intézkedésként említette, hogy a Széchenyi kártya kamata január 1-jéig 3,5 százalék, utána 5 százalékra emelkedik, az érintett termékek körét pedig szűkítették, áramvonalasították. Elmondta azt is: a Széchenyi-kártya kamatait félévekre határozzák meg, azaz január elsejétől június végéig lehet felvenni ezeken a kamatokon a hiteleket; a most bejelentett szint “nagyon-nagyon kedvező kamatlábnak tekinthető”.

(MTI)

Forrás:ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark