Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

SZJA 2024

Létrehozva 2024. február 20. (kedd) 08:26

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen adókedvezményekre számíthatunk, milyen esetekben kérhetünk vissza szja-t, kik részesülhetnek mentességben, és milyen változások történtek az elmúlt évhez képest az szja-ban. Kovács Regina összefoglalója.

szja adókedvezmény 0

Az szja kulcsa nem változott
A személyi jövedelemadó kulcsa 2024-ben továbbra is a bruttó fizetés 15%-a marad, tehát a munkavállalók jövedelmének 15%-a automatikusan levonásra kerül az állam által, mielőtt a nettó fizetésüket megkapnák. Az szja mértéke a munkavállaló minden egyes általa szerzett jövedelmére alkalmazandó, ideértve a munkáltató által kifizetett fizetést, az ingatlanvagyon értékesítéséből származó jövedelmet, a vállalkozói bevételt, valamint a kamatokat és osztalékokat is. Emellett beleértendő az adóelőleg, amit a munkáltató automatikusan levon a fizetésből.

Készüljünk a bevallásra!
Az adózóknak 2024. május 21-ig van lehetőségük benyújtani a 2023-as adóév személyi jövedelemadó bevallásukat. A határidő fontos időpont, az adózóknak érdemes időben felkészülniük a szükséges dokumentumok beszerzésére és a bevallás kitöltésére annak érdekében, hogy teljesítsék adófizetési kötelezettségeiket és elkerüljék az esetleges büntetéseket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden adózó részére automatikusan elkészíti az adóbevallási tervezetet a rendelkezésre álló adatok alapján. Azoknak, akik elfogadják a tervezetet, nem kell további intézkedéseket tenniük. Azonban akik olyan jövedelmekkel rendelkeznek, amelyekről a NAV-nak nincs információja, kötelesek kiegészíteniük a tervezetüket.
Az adóbevallási tervezetekhez legegyszerűbben az eSZJA-rendszeren keresztül lehet hozzáférni azoknak, akik rendelkeznek ügyfélkapus hozzáféréssel. A rendszer használata lehetővé teszi a tervezetek megtekintését és szükség esetén azok kiegészítését, ezzel könnyítve az adózók adminisztratív feladatait. A hozzáférésre március 1. után van lehetőség.

Kiknek kell személyi jövedelemadó bevallást benyújtani?

• Azoknak a magánszemélyeknek, akik különféle jövedelemforrásokból származó bevétellel rendelkeznek, mint például munkabér, megbízási jogviszony, egyszerűsített foglalkoztatás, egyéb jövedelemszerző tevékenységek, önálló és elkülönülten adózó jövedelmek, tőkejövedelmek, ingó- vagy ingatlanértékesítések, valamint ingó/ingatlan bérbeadásból származó jövedelmek.
• Az adószámmal rendelkező magánszemélyeknek, akik önálló tevékenységből származó jövedelemmel rendelkeznek.
• Egyéni vállalkozó magánszemélyeknek, akik szintén önálló tevékenységből származó jövedelemmel rendelkeznek.
• Kisadózó egyéni vállalkozók (KATA) és egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) alá tartozó egyéni vállalkozóknak, akik nem voltak a teljes adóévben KATA/EVA szerint adózók, vagy akik más jövedelmekkel is rendelkeznek.
• Mezőgazdasági őstermelőknek, kistermelőknek és családi gazdálkodóknak, akik önálló tevékenységből származó jövedelemmel rendelkeznek.

Adókedvezmények
Az adózónak számos kedvezményre lehet jogosultsága, és ezért fontos tisztázni, hogy az adóalapból milyen sorrendben vehetők igénybe ezek a kedvezmények.
Az adóalap-kedvezmények érvényesítését a következő sorrendben kell végrehajtani:
1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
2. huszonöt év alatti fiatalok kedvezménye,
3. harminc év alatti anyák kedvezménye,
4. személyi kedvezmény,
5. első házasok kedvezménye,
6. családi kedvezmény.

Adóvisszatérítés
Az adó-visszatérítést az év folyamán már befizetett adónkból lehet igényelni. Nem jár automatikusan, mint az adókedvezmények esetében, és a visszatérített összeget a NAV utalja vissza a számlánkra.

Milyen esetekben kaphat valaki adó-visszatérítést?
• egészségpénztári és önsegélyező pénztári megtakarításokra,
• nyugdíjpénztári megtakarításokra,
• NYESZ, azaz nyugdíj-előtakarékossági számlákra,
• nyugdíjbiztosításokra.

Ha bármely ilyen megtakarítási formába befizetünk, az állam 20%-os visszatérítést biztosít, ami korábban már adóként levonásra került. Tehát az adózott jövedelmünk egy részét saját öngondoskodásra fordítjuk, és az állam ezt 20% kedvezménnyel honorálja, csökkentve ezzel az adókötelezettségünket.

Az adó-visszatérítés mindhárom megtakarítási formában 20%, de a felső összeghatárok eltérhetnek. Például az egészségpénztár és a nyugdíjpénztár esetében az összesen visszatérített összeg 150 000 forint, míg a NYESZ-nél 100 000 forint, a nyugdíjbiztosításnál pedig 130 000 forint lehet a maximális összeg.

Általában az adó-visszatérítést arra a számlára utalják vissza, ahová a befizetés is történt, kivéve a pénztárak esetében. Ha egészségpénztári és nyugdíjpénztári számlával is rendelkezünk, akkor a maximális adó-visszatérítést akkor érjük el, ha mindkettőbe együtt legalább 750 000 forintot fizetünk be egy évben. Ez havi 62 500 forintnak felel meg.

Adómentesség
Milyen helyzetekben lehet valakinek mentessége az adófizetés alól?

• 30 év alatti édesanyák és a 25 év alatti fiatalok, az előző év júliusi bruttó átlagkeresetének összegéig.
• Az állami számsorsolásos szerencsejátékok, mint például a kenó és lottó által elért nyeremények is adómentesek.
• A négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentessége 2020. január 1. óta érvényes. Ez az adómentesség életük végéig érvényes minden olyan anya esetében, aki legalább négy gyermeket nevel, vagy élete során legalább négy gyermeket szült és felnevelt. Az adómentesség kiterjed a munkából származó jövedelmekre, mint például a munkabér, táppénz, egyéni vállalkozói kivét vagy átalányban megállapított jövedelem, őstermelői jövedelem, megbízásból, felhasználási szerződésből származó jövedelem. Ezen kedvezménynek nincs életkori vagy más felső határa.

Szja-változások 2024-ben
Januártól kezdve a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások esetében a közterheket nem a juttatás hónapjának kötelezettségeként, hanem a juttatás negyedévének kötelezettségeként kell megállapítani a kifizetőknek.
Évente háromszor adható csekély értékű ajándék magánszemélyeknek, melynek összege nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát, jelenleg 26 680 forintot juttatásonként. A juttatás bruttó értékének 1,18-szorosát terheli 15% személyi jövedelemadó és 13% szociális hozzájárulási adó.

2023 év végéig a szerencsejátékokból származó jövedelem adóköteles volt, azonban idén az említett sorsolásos játékokból (például lottó vagy kenó) származó jövedelem adómentessé válik a részvételi kedv fokozása céljából.

A 30 év alatti anyák kedvezményét szabályozó paragrafus 2024-ben kiegészül azzal, hogy a kedvezmény igénybevételének feltétele a 30 év alatti anya nyilatkozata. Ezen a dokumentumon szerepelnie kell a kedvezmény jogcímének, a gyermek nevének, adóazonosító jelének, valamint a jogosultság kezdő vagy végdátumának, ha a jogosultság nem állt fenn egész évben.

A kiegészítő családi kedvezmény esetében a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy definíciója is módosul. Azok, akik a magasabb összegű családi pótlék helyett fogyatékossági támogatásban részesülnek és betöltötték a 18. életévüket, ebben a kategóriában lesznek besorolva, és utánuk növelt összegű családi kedvezmény igényelhető.

A 2024. május 21-i határidőig mindenki eldöntheti, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát mely regisztrált civilszervezetnek kívánja felajánlani. Ez egy szabad döntés, függetlenül az szja-bevallás benyújtásától. Az adózó választhat egy olyan civilszervezetet, amelynek tevékenységét támogatni szeretné.

Forrás: hrportal.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark