Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Áfacsökkentés: mentőöv a sertéságazatnak (2)

Létrehozva 2013. november 08. (péntek) 08:49

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról; a döntés az adótörvények elfogadásával léphet hatályba, a mérséklés ellenére a szektor fehéredésének köszönhetően az adóbevételek várhatóan szinten maradnak - jelentette be a kormány döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Az élelmiszergazdaság más területein is tovább folyik a munka az áfacsökkentés érdekében.

A miniszter elmondta: az áfacsökkentés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. Hozzátette: a mostani döntés az élelmiszerek áfacsökkentésének első lépése, és nem tartotta kizártnak, hogy jövőre további mérséklések lehetnek.

A lépés összhangban van a sertésstratégiával, az intézkedéssel a magyar termelőket és feldolgozókat kívánják segíteni. Az áfacsökkentés fehéríti az ágazatot, egyenletesebben oszlik el ugyanis az adóteher az ágazati szereplők között. Az importálók előnyeit a lépés visszaveti, hiszen hasonló vagy azonos feltételekkel a magyar sertés versenyképes - mondta Fazekas Sándor.

A miniszter szerint az áfacsökkentés hatása megjelenik majd a belföldi fogyasztás emelkedésében is, és ármérséklő hatást is várnak attól, mivel a vágóhidak számára is alacsonyabb lesz az általános forgalmi adó. Így az intézkedés a termelők és a feldolgozók likviditását is pozitívan befolyásolja - mondta Fazekas Sándor.

A mostani áfacsökkentés hatása megjelenhet majd az árakban is.

Az MTI költségvetési kiesést firtató kérdésére Fazekas Sándor azt közölte, hogy ez mintegy 10 milliárd forintos tételt jelent, de ezt kompenzálja az ágazat fehéredése. Most ugyanis az ágazatban a feketegazdaság becsült aránya 20-40 százalék közötti. Így a fehéredés miatt az állam adóbevételei hasonló, vagy közel azonos szinten lesznek mint korábban.

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése szükséges, életmentő döntés volt - nyilatkozta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. A kormány döntését kommentálva Menczel Lászlóné hangsúlyozta: az ágazat ezzel lehetőséget kapott az életben maradásra. Hozzátette, hogy az intézkedés rendkívül nagy jelentőséggel bír a feketekereskedelemmel és az importtal szemben. Lehetőséget teremt a versenypozíció javítására, továbbá megalapozza a sertésstratégia sikeres megvalósítását is.

Forrás: www.ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark