Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

A Pénzügyminisztérium idén is meghirdeti a Nyári diákmunka programot, mintegy 30 ezer diák kaphat munkalehetőséget - közölte Varga Mihály.

diakmunka

A miniszter tájékoztatása szerint a 3,6 milliárd forintból induló programban az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások is támogatást kaphatnak a 16-25 év közötti diákok foglalkoztatására.Varga Mihály kiemelte: a program népszerűségét jelzi, hogy tavaly több mint 29 ezer diák vett részt benne, sokan közülük a kötelező szakmai gyakorlatukat is így teljesítették.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek. A programban a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg a munkáltatónak. Az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, amely legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra - ismertette Varga Mihály.

Kifejtette: a támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 146 250 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 111 750 forint lehet személyenként és havonta. A diákok június 3-ától már regisztrálhatják magukat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál, a cégek is itt jelezhetik a felmerülő munkaerőigényüket.

Korábban a hvg.hu beszámolt arról, hogy már a válság éveiben növekedésnek indultak a diákmunkás bérek, a legjobban fizetett munkakörökben ma már az ötezer forintos (bruttó) órabér sem példa nélküli.

A diákmunkaerő-piac rugalmas jellegéből adódóan gyorsan követi az általános munkaerőpiaci helyzet alakulását, az általános munkaerőhiány erősödésével nőtt a diákmunkaerő-igény is – mondta a Magyar Hírlapnak Virág Viktor, a MADS - Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

A diákmunkásoknál az órabérek emelkedése már 2012–2013-ban megkezdődött, majd 2016–2017 környékén ez a növekedés jóval dinamikusabbá vált. Az általánosnak tekinthető minimálbér környéki bérek a bruttó 1100–1500 forint/órás tartományba emelkedtek az egyszerűbb munkakörök esetében, míg a magasabb szakmai képesítést, kiemelt idegennyelv-tudást már bruttó 1500–2500 forintos órabérrel honorálják a munkaadók. A legmagasabb, akár ötezer forintos órabérekkel az informatikát hallgatóknál találkozhatunk.

Diákmunkásként valamennyi korosztály a rá irányadó munkaidő előírások betartásával alkalmazható. A diákok az esetek döntő többségében a ledolgozott óráik és a megállapodott órabér szorzatát kapják meg, kivéve, ha a megállapodás teljesítménybérre vonatkozik. A különböző pótlékok – hétvégi, ünnepnapi – nem kötelezőek ennél a jogviszonynál, hanem megegyezés tárgyát képezik.

Forrás: hvg.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark