Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Előrehoznák a szocho csökkentését

Létrehozva 2019. november 26. (kedd) 08:18

Amíg a munkavállalói oldal a két szám­jegyű emelésben látja a jövőt, addig a munkáltatók a kormány aktívabb szerepvállalását és a szociális hozzájárulási adó év eleji csökkentését sürgetik.

42172 penz pixabay

A Pénzügyminisztérium makrogazdasági főosztályának szóbeli tájékoztatásából már kiderült, hogy a 2016-ban megkötött 2 plusz 4 éves bérmegállapodás újratárgyalására van szükség. Ennek során a Liga Szakszervezetek a két számjegyű emelés mellett foglal állást – jelentette ki a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, az érdekképviselet elnöke. Szerinte a mértéket illetően a kormány is hasonlóan gondolkodik, munkáltatói oldalon azonban felmerült az igény, hogy a megállapodás hatodik pontját (2019-től összesen négy alkalommal csökken a szociális hozzájárulási adó, a szocho mértéke, mindig 2 százalékponttal, de csak akkor, ha a reálkereseti mutató 6 százalékkal nő) módosítani kellene úgy, hogy az abban foglalt júliusi időpont januárra változzon.

"Úgy tűnik, a munkáltatói oldal a minimálbér és a bérminimum emelését a szocho csökkentéséhez próbálja kötni, ebből kifolyólag nem is jelölték meg, hogy ők mennyiben látják az elmozdulás lehetőségét" – mondta.

A munkavállalói oldal már tavaly is két számjegyű emelésben gondolkodott, ami az idén sem változott. Ezt azonban alaposan át kell gondolni, miután a kisebb vállalkozások egy részének – például azoknak a kereskedőknek, akik kétezer főnél kisebb lélekszámú településen üzemeltetnek boltokat – már az is nehézséget okoz, hogy a jelenlegi 8 százalékos bérnövekedést kitermeljék.

"Nem szabad csak nagyvállalatokban gondolkodnunk, egy nagymértékű emelés komoly társadalmi következményekkel járhat" – fejtette ki véleményét Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke. Szerinte a tavaly meghatározott emelési mérték előnye, hogy azzal a cégek képesek voltak előre kalkulálni. Az előzetes gazdasági adatok ismeretében ők sem zárkóznak el a megállapodás újratárgyalásától, de hogy a mostani mérték változhasson, ahhoz a kormánynak is a tárgyalások aktív szereplőjévé kell válnia.

Forrás:vg.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark