Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Számlázás: év közben változik

Létrehozva 2014. január 29. (szerda) 08:42

Bár az áfaszabályok 2014-re inkább csak apróbb finomhangoláson estek át, a számlázás terén nem árt felkészülni arra, hogy év közben fog módosulni az időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontjára vonatkozó szabály.


Azoknál az ügyleteknél, amelyek időszakos elszámolás alá esnek, a teljesítés időpontjának főszabály szerint az elszámolási időszak utolsó napja fog minősülni 2014. július 1-től kezdődően. Ez alól kivételt azok az esetek képeznek majd, ahol az időszakos elszámolásra a Ptk. szerinti közszolgáltatási szerződés alapján kerül sor, ekkor ugyanis továbbra is az ellenérték megtérítésének esedékessége minősül majd teljesítési időpontnak.
Az új szabályozás 2014. július 1-én lép hatályba és az olyan 2014. június 30-át követően kezdődő elszámolási időszak esetén kell majd először alkalmazni, amelyek tekintetében a fizetés esedékessége 2014. június 30-át követő időpont.

Ez a változás a gyakorlatban sok kisebb bevételű időszakos (havi, negyedéves) elszámolást alkalmazó vállalkozásnál okozhat gondot, hiszen nyáron akár azt is eredményezheti, hogy kétszeres áfát kell fizetniük, ráadásul olyan bevétel után, amit még meg sem kaptak.

A most hatályos szabályozás szerint ugyanis a fizetési határidő és az áfa szerinti teljesítési idő egybeesik, 2014 júniusától azonban az érintett elszámolási időszak utolsó napja lesz a teljesítés időpontja, azaz az áfa-fizetésikötelezettség megállapításának időpontja is.

Mi lehet a megoldás, hogyan készüljenek fel a vállalkozások ezekre a változásokra és 2014-ben mit kell még tudni számlázásról - kiderül a Wolters Kluwer Kft. 2014. január 30-i szakmai rendezvényén, ahol Sike Olga, a NAV főosztályvezetője gyakorlati példákkal is segíti a számlázási szabályok 2014-es alkalmazását. Bővebb információk és jelentkezés itt

Forrás: www.ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark