Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

A NAV azt is tudni fogja, mit csináltunk a szállodában

Létrehozva 2014. február 17. (hétfő) 10:16

Az online pénztárgépekre való átállás már eddig is komoly nehézséget okozott a szállodáknak. Eddig úgy tudták, hogy nem a recepciókon működő nagykasszákról van szó, hanem a hoteleken belül, integrált hálózatba kötött, többnyire az éttermi vagy wellness részlegben lévő pénztárgépekről.


Alaposan felkavarta viszont a szállodák életét egy január végi NGM-rendelet, amely szerint pénzátvételi helynek minősül minden olyan hely, ahol az adóalany nyugtaadási kötelezettségével járó fizetés történik. Vagyis a nagykasszák informatikai fejlesztése is indokolt lehet.

„Azt a pénztárgép használatra kötelezett adóalanyt, aki bizonylatkibocsátási kötelezettségének nyugta helyett kizárólag számla kibocsátásával tesz eleget, az adatszolgáltatási kötelezettség szempontjából úgy kell tekinteni, mint aki nyugtaadási kötelezettségét gépi nyugtakibocsátással teljesíti" – áll a rendeletben.

A kibocsátott számlák valamennyi adatát pedig a számla kibocsátásának keltét alapul véve, naponkénti bontásban, naptári hetente, a tárgyhetet követő hét negyedik napjáig, elektronikus úton kellene megküldeni az adóhatóságnak. A szabály szerint február 28-tól már küldeni kellene a részletes számlákat a NAV-nak. Az érintetteknek február 7-ig kellett magukat bejelenteni az adóhatóságnál.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a határidő tarthatatlan. Ennek többnyire informatikai akadályai vannak. Már korábban is azt mondták, hogy 2014 első vagy második negyedévének végére felelhet meg a hazai szállodaipar a pénztárgépekre vonatkozó törvényi elvárásoknak. Ennek fő oka, hogy a megrendelt típusú pénztárgépek még nem is kaptak engedélyt vagy még nem sikerült elegendő számút legyártani belőlük. Már ez is közel 100 millió forint nagyságrendű egyszeri befektetést igényel egy nagyobb szállodalánc esetében.

A nagykasszák cseréjére pedig sokan nem is gondoltak.
Az MSZÉSZ ezért levelet írt a szakminisztériumnak, amelyben tárgyalást kezdeményeztek. Előzetes egyeztetések ugyanis megint nem voltak. A részletes számlák hetenkénti továbbítása pedig adatvédelmi problémákat is felvethet. A szobaszámlán ugyanis a fogyasztási szokások mellett akár telefonköltségek és egészségügyi adatok – milyen kezelést vett igénybe valaki a gyógyszállóban – is szerepelhetnek.
Hihetetlen nagyságú adatról van szó. Tavaly az augusztusi csúcsidőben a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3035 volt. Ezen belül 1032 szálloda 60 ezer szobával, 1012 panzió több mint 11 ezer szobával működött. Az ágazat tavalyi összbevétele 297 milliárd forint volt.

Szerző : Vég Márton

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark