Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Két hét múlva minden számlát látni fog a NAV

Létrehozva 2021. március 22. (hétfő) 08:30

Április 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal.

online szamitogep internet kapcsolat informatika

Április 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal; március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.

Szerinte bevált a szankciómentes időszak, a vállalkozások mintegy 98 százaléka már átállt az új rendszerre, amellyel a lakossági számlák adatai is továbbíthatóak. Az adóhivatal adatai szerint március elején 871 ezer vállalkozásból mindössze 20 ezer cég küldte a régi, már csak két hétig üzemelő rendszeren keresztül a számlaadatokat.

"Minden segítséget megkap az a 20 ezer cég is, amelyik még nem állt át az új rendszerre" – jelentette ki Izer Norbert. A napokban ezért minden érintett levelet kap az adóhivataltól, az elektronikusan megküldött tájékoztatás figyelmeztet a szankciómentes időszak végére is.

Izer Norbert felidézte, hogy a március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt még használható a régi, úgynevezett 2.0-s verziójú XSD séma, de április 1-től már csak az eggyel fejlettebb 3.0-s verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.

Az államtitkár megjegyezte, hogy új rendszerre (az XSD 3.0-ra) való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását. "A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal se látja" – mondta Izer.

Forrás:hvg.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark