Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Átalányadózással kapcsolatos teendők

Létrehozva 2022. október 14. (péntek) 12:13

Átalányadózással kapcsolatos teendők

i love nav

Bejelentkezés:

Az egyéni vállalkozó az átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. augusztus 1-jétől 2022. október 31-éig jelentheti be. A bejelentést

- egyéni vállalkozó az „Egyéni vállalkozó bejelentése” ONYA-szolgáltatással, vagy 22T101E jelű nyomtatványon,
- az egyéni ügyvéd, közjegyző, egyéni szabadalmi ügyvivő, önálló bírósági végrehajtó, szolgáltató állatorvos az „Adószámkérés/Vált-bejelentés” ONYA-szolgáltatással, vagy a 22T101 jelű űrlapon
teheti meg.

2022. október 31-ig teljesített bejelentés esetén az átalányadózás kezdete 2022. szeptember 1.

Ha biztosított, a biztosítási jogviszonyát be kell jelentenie a „Biztosítotti bejelentés” ONYA-szolgáltatással vagy a 22T1041-es nyomtatványon.

A nyugdíjas átalányadózó egyéni vállalkozó nem biztosított, ezért a 22T1041-es nyomtatványt nem kell benyújtania!

 

Járulék és szociális hozzájárulási adó bevallása és megfizetése

A biztosított egyéni vállalkozónak 18,5 % társadalombiztosítási járulékot és 13 % szociális hozzájárulási adót kell fizetnie, amelyet a 2258-as bevallásban kell bevallania a tárgyhót követő hónap 12. napjáig. Fizetési kötelezettségét is eddig az időpontig kell teljesítenie. A régi katás jogviszonyát követően az első 2258-as bevallást 2022. október 12-ig kell benyújtania: Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás / ÁNYK

A nyugdíjas egyéni vállalkozó nem biztosított, ezért nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetnie , és a 2258 jelű bevallást sem kell benyújtania.

 

Főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó

A főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó a 18,5 % társadalombiztosítási járulékot az átalányban megállapított személyi jövedelemadó köteles jövedelem után fizeti meg, de havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum után.

A 13 % szociális hozzájárulási adót pedig az átalányban megállapított szja-köteles jövedelem után kell megfizetnie, de havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum 112,5 %-a után.

Egyéni vállalkozó esetében a minimálbér a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes minimálbér (200 000 forint), ha pedig az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, akkor a garantált bérminimum havi összege (2022-ben havi 260 000 forint).

Amíg az egyéni vállalkozónak az átalányban megállapított jövedelme adóévben nem haladja meg az adómentes jövedelemrész összegét, azaz az 1 200 000 forintot, addig a társadalombiztosítási járulékot havonta a minimálbér/garantált bérminimum, a szociális hozzájárulási adót pedig havonta a minimálbér/garantált bérminimum 112,5 %-a után kell megfizetnie. Ez azt jelenti, hogy nem mentesül a járulék és szociális hozzájárulási adó fizetés alól abban a hónapban sem, amikor kizárólag adómentes átalányban megállapított jövedelmet szerzett.

 

Nem főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó

Ha az átalányadózó egyéni vállalkozó e tevékenységét heti 36 órás munkaviszony mellett végzi, illetve nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, akkor a 18,5 % társadalombiztosítási járulék és a 13 % szociális hozzájárulási adó alapja a tárgyhónapban ténylegesen megszerzett szja-köteles átalányban megállapított jövedelem. Amíg az adóévben az egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelme nem haladja meg az 1.200.000 forintot, nem kell tb járulékot és szociális hozzájárulási adót fizetnie, de a 2258-as bevallást ekkor is be kell nyújtania a tárgyhót követő hónap 12-éig, mert a biztosítási jogviszonyára tekintettel adatszolgáltatási kötelezettsége áll fenn.

 

Személyijövedelemadó-előleg fizetés

Az átalányban megállapított adóköteles jövedelme után az egyéni vállalkozónak személyijövedelemadó-előleget kell fizetnie a negyedévet követő hónap 12-éig a NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla elnevezésű 10032000-06056353 számú számlaszámra. A személyi jövedelemadó kötelezettség mértéke 15 %. Az adóelőleg alapja az átalányban megállapított jövedelem adóköteles része.

Az átalányadózó egyéni vállalkozónak nem kell adóelőleget megállapítania, amíg az átalányban megállapított jövedelme (vagyis a bevételének a rá vonatkozó költséghányaddal megállapított része) az adóévben nem haladja meg az adómentes részt (az éves minimálbér felét, azaz 2022-ben az 1 200 000 forintot).

Ha az adóelőleg-alap meghaladja az 1 200 000 forintot, akkor az adóelőleget csak az ezt meghaladó adóelőleg-alap után kell megfizetni.

Forrás:nav.gov.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark