Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Minden gépjárművel rendelkező magyar állampolgár alapkötelezettségei közé tartozik a NAV gépjárműadó befizetés, amelyet évről évre fix időpontban kell megtennünk. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni a gépjárműadó 2024 évi szabályairól: mi a gépjárműadó lényege, történt-e változás a gépjárműadó törvényben, mennyi a gépjárműadó 2024 évében és hogyan zajlik a gépjárműadó lekérdezés, ha meg akarjuk tudni, a gépjárműadó mennyi lesz a mi autónk esetében!

gepjado429678582 709808411327262 2862641839230190100 n

Cikkünkben a gépjárműadó 2024 évi szabályainak jártunk utána: eláruljuk, a gépjárműadó mikor kell fizetni, avagy mikor van a gépjárműadó befizetési határidő 2024 évében, a gépjárműadó fizetése hol történik és hogyan zajlik a NAV gépjárműadó befizetés. Mennyi a gépjárműadó összege, a jármű mely tulajdonságai befolyásolják a gépjárműadó mértékét? Mi a gépjárműadó lényege, mikor történik a gépjárműadó befizetése, hogyan számol a gépjárműadó lekérdezés során a gépjárműadó kalkulátor 2024 évében?

Gépjárműadó törvény 2024: mi a gépjárműadó lényege?
Magyarországon a gépjárműadó törvény (1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról) rögzíti, hogy az országban minden, hatósági rendszámmal ellátott gépjármű és pótkocsi után kötelesek vagyunk az éves gépjárműadó befizetésére (ez igaz a Magyarország területén közlekedő, külföldi nyilvántartású tehergépjárművekre is). Nem csak a magáncélra használt járművek, hanem a céges járművek esetében is nyilvántartást vezetnek a hazai gépjárművekről – ezek után a cégautó adó befizetésére vagyunk kötelezettek.

A gépjárműadó befizetése 2024 évében változatlanul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányában történik. Fontos, hogy mindig legyünk tisztában a NAV gépjárműadó befizetés határidőkkel és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban, ugyanis bizonyos gépjárművekre gépjárműadó mentesség is vonatkozhat. Nézzük, kinek a költsége a gépjárműadó 2024 évi befizetése, milyen gépjárművekre nem kell gépjárműadót fizetni, illetve milyen gépjárművekre vonatkozik a NAV gépjárműadó befizetés!

Gépjárműadó 2024: kinek a költsége a gépjárműadó befizetése?
- A gépjárműadó 2024 évi befizetése, illetve az időarányos gépjárműadó fizetése mindig a gépjármű tulajdonosának vagy a gépjármű üzembentartójának a feladata, attól függően, hogy ki szerepel a magyar járműnyilvántartásban az év első napján.
- Amennyiben több üzembentartó vagy tulajdonos szerepel a nyilvántartásban, az kötelezett a gépjárműadó 2024 évi befizetésére, akinek a neve a jármű forgalmi engedélyén szerepel.
- „E” és „P” ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármű esetén az a személy a gépjárműadó kötelezettje, akinek a nevére az ideiglenes rendszámtáblát kiállították (ilyen esetben a NAV egyszeri határozatot küld a gépjárműadó 2024 évi befizetése kapcsán).
- Amennyiben a jármű életében tulajdonosváltás történik, a NAV határozatot küld a gépjárműadó fizetési kötelezettségről. A későbbiekben, ha nincs a gépjárműadó szempontjából változás, csak sima tájékoztatás fog érkezni.
- Forgalomból kivont gépjármű forgalomba való visszahelyezése esetén a következő hónap első napjától az átruházó már nem minősül adóalanynak.
- Amennyiben a gépjármű tulajdonjogát átruházzák, az átruházó félnek ezt az eseményt 15 napon belül jeleznie kell a NAV-nál. Ha a tulajdonjog átruházás bejelentése nem történik meg időben, akkor a tulajdonátszállás bejelentésének az évének az utolsó napjáig az előző tulajdonos a gépjárműadó alanya.
- A gépjármű tulajdonosának elhalálozása vagy a gépjárművet tulajdonló cég megszűnése esetén, ha az év első napján még mindig a volt tulajdonos van bejegyezve, akkor a gépjárműadó fizetési kötelezettség átszáll a nem üzembentartó tulajdonosra, annak hiányában pedig arra, akit a nyilvántartásban elsőként tulajdonosnak bejegyeztek.

Milyen gépjárművek után kell gépjárműadót fizetni?
A gépjárműadó 2024 évében változatlanul egységesen kötelező minden személyszállító gépjárműre; autóbuszra, lakókocsira, lakópótkocsira a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján, illetve tehergépjárműre hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján, növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával. Vonatkozik továbbá a 2024 gépjárműadó nyergesvontatóra is (a gépjárműadó törvény szerint a nyergesvontató saját tömegének kétszerese számít, növelve a nyergesvontatóval vontatható, átmenőfékes vontatmány megengedett legnagyobb össztömege és a nyergesvontató saját tömege pozitív különbözetének felével).

Milyen járművekre vonatkozik gépjárműadó mentesség?
Nem kell gépjárműadót fizetni 2024 évében a lassú jármű után, a lassú jármű pótkocsija után, munkagépek után és magyar rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontató után sem, továbbá nincs gépjárműadó a CD, CK, DT, OT és Z betűjű rendszámtáblával ellátott gépjárművekre, a méhesházas gépjárműre, a négykerekű segédmotoros kerékpárra, illetve olyan külföldi nyilvántartású tehergépjárművekre sem, amelyek valamelyik EU tagállamban nyilván vannak tartva.

A gépjárműadó befizetése alól mentesülnek a környezetkímélő gépkocsik (elektromos autók), a költségvetési szervek járművei, az egyesületi és alapítványi járművek, az egyházi személyek járművei és a fegyveres erők gépjárművei is. Gépjárműadó mentesség vonatkozik továbbá azokra az autóbuszokra, amelyeknek a nettó jövedelmének minimum 75%-a helyi/helyközi tömegközlekedésből származik. Mentes a gépjárműadó alól a súlyos mozgáskorlátozottat vagy egyéb fogyatékossággal élő személyt rendszeresen szállító, maximum 100kW teljesítményű gépjármű is.

Gépjárműadó kalkulátor 2024: mennyi a gépjárműadó összege?
Azt, hogy a gépjárműadó mennyi 2024 évében, minden esetben a gépjármű egyedi tulajdonságai határozzák meg. A gépjárműadó kalkulátor szempontjából a gépjármű teljesítménye és súlya számít (régen a gépjárműadó „súlyadó” néven volt ismert). A gépjárműadó lekérdezés ügyfélkapus bejelentkezéssel, a NAV eBEV portáljáról is elérhető, de bármilyen ingyenes gépjárműadó kalkulátor oldal pillanatok alatt kiszámolja nekünk, hogy mennyi a gépjárműadó a mi járművünk esetében. A gépjárműadó 2024 évi befizetése szempontjából a következő gépjármű tulajdonságokat kell figyelembe vennünk:

Gépjárműadó 2024: mennyi a gépjárműadó a gépjármű gyártási éve szerint?
- A gépjármű gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kW;
- a gépjármű gyártási évét követő 4-7. naptári évben 300 Ft/ kW;
- a gépjármű gyártási évét követő 8-11. naptári évben 230 Ft/ kW;
- a gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/ kW;
- a gépjármű gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/ kW.

Gépjárműadó 2024: mennyi a gépjárműadó a gépjármű súlya szerint?
- Az előző pont alá nem tartozó tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 1.380 Ft;
- a légrugós vagy az azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 850 Ft.
- az "E" betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott személyszállító gépjármű után 10.000 Ft, a tehergépjármű után pedig 46.000 Ft;
- "P" betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadása esetén 23.000 Ft.

A NAV gépjárműadó fizetése hol történik?
A gépjárműadó 2024 évében változatlanul befizethető banki átutalással, levélben mellékelt csekkel (2024 gépjárműadó befizetés postán), személyesen a NAV ügyfélszolgálaton, vagy az EFER-en keresztül is. A gépjárműadó befizetése történhet továbbá NAV-mobil applikáción és a NAV Ügyfélportálon keresztül is.

NAV gépjárműadó mikor kell fizetni?
A gépjárműadó befizetése minden évben ugyanúgy történik: Friss változás, hogy 2024-től az adózó - az évközi adókötelezettség keletkezésének, vagy változásának kivételével - az adót egy részletben április 15-ig fizeti meg. A gépjárműadó 2024 évében természetes személyeknek már öthavi pótlékmentes részletben is fizethető. Évente egyszer, június 30-ig lehet illetékmentesen részletfizetési kérelmet benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Forrás: penzcentrum.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark